Vzmetnice

VzmetniceProstor, kjer ponoči spimo ali tudi počivamo čez dan, je postelja in od naše vzmetnice je odvisno, ali se bomo dobro odpočili ali ne. Vzmetnice so dandanes različnih velikosti in vrst, od vzmetnic iz vzmeti, do lateksovih ali takih, ki so izdelane iz spominske pene, svojo najljubšo pa poiščite na dom24.si/spalnice/vzmetnice-in-le.html.

Vzmetnice so namenjene za to, da med spanjem podpirajo telo v pravilnem položaju, da nam je udobno in nam nudi dober prostor za počitek. Lahko so sestavljene iz prešite, običajno težke tkanine, ki vsebuje bombaž, penasto gumo ali jeklene vzmeti, poznamo pa tudi napihljive, ki se največkrat uporabljajo na dopustovanju v šotoru. Beseda žimnica ali vzmetnica izhaja iz arabske besede “matrah”, ki pomeni kraj, kjer nekaj vržemo dol. V času križarskih vojn so Evropejci sprejeli arabsko metodo spanja na blazinah na tleh in tako tudi besedo “materas” sčasoma posvojiti da opis tega predmeta.

Vzmetnice so ponavadi nameščene na posteljni okvir, katerega podlaga je lahko trdna ali elastična. Elastično dno postelje je leseno ali žičnato in strokovnjaki se strinjajo, da je na človeško hrbtenico boljše, saj se lepše prilagodi naravni krivulji telesa. Fleksibilno posteljno dno tudi podaljša življenjsko dobo vzmetnic.

V starih časih so bile vzmetnice polnjene z različnimi naravnimi materialu, na primer s slamo, perjem in konjsko žimo, dandanes pa poznamo polnjenja z jedri iz lateksa, pene ali jeklenih vzmeti. Vsaka izmed njih ima svoje prednosti in slabosti, zato je najbolje, da se pozanimate o lastnostih posamezne vzmetnice ali se odločite za praktični preizkus, preden jo kupite. Najbolje je, da se za 15 minut uležete na vsako vzmetnico in preverite, kako udobno je ležanje na trebuhu, hrbtu in boku. Vsak položaj preizkušajte 5 minut, saj se šele po tem času telo sprosti in šele takrat boste začutili, če ležišče dovolj podpira telo ali ne.