Vse bolj je iskana čili omaka

Ste tudi vi eni tistih, ki jih navdušuje čili omaka? V kolikor ste odgovorili da, se lahko obrnete na spletno stran b&g chillies, kjer imajo ogromno ponudbo raznoraznih čili omak. Čili omaka je vse bolj priljubljena, saj dopolnjuje okuse pripravljene hrane in ji daje popoln končni okus.. V kolikor ste ljubitelj nekoliko bolj pekočih in začinjennih jedi je čili omaka idealna ravno pravšnja za vas.

čili omaka

Vse več ljudi obožuje mehiški priokus za katerega pa je čili omaka ravno pravšnja. Kot pa lahko vemo čili sam po sebi sploh ni pekoč, pač pa mu daje pekoč priokus kapsaicin. Kapsaicin je snov, ki se nahaja v pekočih paparokah in tudi čiliju ter daje zelenjavi pekoč priokus. Ko je čili omaka dodana jedi, jed vsebuje tudi kapsaicin. kateri pa povzroči, da se aktivira del možganov, kateri je občutljiv na vročino in tako možgani mislijo, da je v ustih majhen plamenček. Četudi je vzrok bolečine nevrološki, so lahko posledice zelo hude.V kolikor uživamo čili je potrebno paziti, da ga ne dodajamo preveč in da smo zmerni, saj imamo lahko hude težave pri prekomernem dodajanju čilija. Tudi ko je dodana čili omaka v jed je potrebno biti previden, saj so mnogi zelo občutljivi že na čisto malenkost dodanega čilija.

Kot pa lahko vemo je možo priokus čilija tudi ublažiti. V Azijskih državah k jedem, katere so začinjene in jim je dodana čili omaka, dodajajo riž ali pa kruh. Pri jedeh začinjenih z čili omako pa lahko dodajamo tudi škrobna živila, le te tudi ublažijo pekoč okus in je posledično lažje jesti začinjeno hrano z čili omako. Pri uživanju čilija pa moramo biti pozorni pri pretiravanju z čilijem, saj njegovega okusa ne smemo blažiti z alkoholnimi pijačami, kajti le te bodo še dodale pekoč okus in posledično imamo lahko hude zdravstvene težave, zato je potrebno biti previden pri uživanju čilija.