Sodobna tehtnica je zagotovilo za natančnost in zanesljivost

Ljudje nenehno tehtamo. Naša notranja tehtnica išče ravnovesje med pravilnimi in napačnimi odločitvami.

Vrednotimo rezultate, ki jih primerjamo z rezultati drugih. Določamo težo pomembnosti svojih dejanj. Tehtamo svojo telesno težo pa tudi težo svojega karakterja.

Ego nekaterih oseb je dostikrat težji od njihove telesne teže. Za merjenje bi nam v takšnih primerih prav prišla robustna gradbena tehtnica.

tehtnica

Tehtnica se je rodila iz nuje

Tehtanje je iskanje ravnovesja. S tehtanjem so se ukvarjali naši predniki že pred davnimi tisočletji. Natančno tehtanje je vplivalo na njihovo preživetje. Prve tehtnice so izpopolnili trgovci, da bi z njihovo pomočjo dobili za svoje blago najboljšo menjavo.

Egipčani so tehtnice velikokrat upodabljali v svojih poslikavah. S pomočjo tehtnic naj bi se namreč napovedala njihova usoda v posmrtnem življenju. Verjeli so, da jim bo bog Anubis po prehodu na drugo stran najprej stehtal srce. Na podlagi teže bo presodil ali so v življenju naredili več dobrih ali več slabih dejanj ter se tako odločil o njihovem vstopu v nebesa.

Tehtnice, ki so jih uporabljali Rimljani, so zelo podobne sodobnim tehtnicam. Kamnite uteži so zamenjale natančnejše kovinske uteži. Z uvedenim sistemom merjenja so poskušali preprečevati goljufanje trgovcev.

Srednjeveške in renesančne tehtnice so tehtnice na kovance. Trgovci so strankam kupljeno blago zaračunali na podlagi njegove teže.

Industrijska revolucija je prinesla razvoj mehanskih tehtnic. Izumili so vzmetne in platformne tehtnice, ki so jih uporabljali v kmetijstvu in industriji za tehtanje težkih bremen.

Z napredkom tehnologije so se izpopolnjevale tudi tehtnice. Elektronske tehtnice so nadomestile mehanske, njihova uporaba pa se je razširila v skoraj vse panoge: od industrije do gospodinjstev.tehtnica

Tehtnica: orodje za razumevanje fizikalnih zakonov

S pomočjo tehtnice ugotavljamo maso nekega telesa. Tehtanje teles temelji na načelu vzajemne kompenzacije sil, ki delujejo na tehtnico.

Klasična mehanska tehtnica

Deluje po principu uteži in vzvodov. Na eni strani ima tehtalno površino, na drugi pa je površina z utežmi. Ko postavimo telo na tehtalno površino, premaknemo vzvod, ki spremeni ravnovesje sil. Z dodajanjem in odvzemanjem uteži, uskladimo ravnovesje med eno in drugo stranjo. Na sredini, med obema površinama, je pogosto kazalec, ki se premakne v vertikalni položaj, ko sta obe strani v ravnovesju.

Analogna tehtnica

Deluje po mehanskem principu. Za prikaz mase telesa uporablja kazalce in merilno lestvico. Na merilni lestvici so označene enote mase – kilogrami ali funti.
Telo, ki ga želimo stehtati, postavimo na tehtalno površino. Le-ta je povezana z vzvodno ročico. Na drugi strani ročice je kalibriran vzmetni sistem. Gibanje ročice povzroči premikanje kazalca, ki se premakne po merilni lestvici do določene vrednosti.tehtnica

Elektronska ali digitalna tehtnica

Deluje na osnovi obremenitve in upora ter za svoje delo uporablja elektronske senzorje. Ko na tehtnico položimo telo, ki ga želimo stehtati, senzorji zaznajo spremembo v uporu. Sprememba se pretvori v električni signal, ki ga elektronsko vezje interpretirano prikaže na digitalnem zaslonu v izbrani merski enoti.

Pametna tehtnica

Elektronska tehtnica, ki ima dodane funkcionalnosti. Preko brezžične povezave lahko pametno tehtnico povežemo s pametnimi telefoni, računalniki in tablicami. Meritve se shranjujejo v aplikaciji. Zbrane podatke lahko nato poljubno urejamo in spremljamo.

Natančnost tehtanja je odvisna od kakovosti tehtnice in njene pravilne uporabe. Na natančnost pa vplivajo tudi vibracije, vlaga in temperatura.tehtnica

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu tehtnice

Pri nakupu nove tehtnice moramo biti pozorni na številne dejavnike:

– natančnost merjenja – zagotavljati mora visoko stopnjo natančnosti, biti mora kalibrirana in imeti mora visoko ločljivost prikaza meritve,
– velikost – imeti mora ustrezen razpon merjene teže, ki je odvisen od naših potreb,
– merske enote – omogočati mora merjenje v enoti, ki jo najpogosteje potrebujete,
– funkcionalnost – imeti mora koristne funkcije, ki vam bodo olajšale delo: odštetje teže posode, preklapljanje med načini merjenj, samodejni izklop,…
– zaslon – biti mora dovolj velik in lahko berljiv, da bo branje rezultatov čim lažje,
– kvalitetna izdelava – izbira proizvoda uglednega proizvajalca zagotavlja dolgotrajno uporabo tehtnice,
– napajanje – glede na svoje potrebe izberite tehtnico, ki deluje na baterije ali ima priklop na elektriko,
– velikost in oblika – priročno tehtnico je enostavno shraniti in tudi uporabljati,
– cena – izberite tehtnico, ki ustreza vašemu proračunu.

Tehtnica je nepogrešljiv pripomoček tako v industriji kot za osebno rabo. Preizkušene in kakovostne tehtnice podjetja CELAB d.o.o. omogočajo razpon tehtanja od 3 kg do 65 kg. Uporabniku omogočajo širok spekter uporabnosti, tehtalne plošče iz nerjavečega jekla, osvetljen zaslon, številne funkcije in povezavo z računalnikom ter tiskalnikom.
Zaradi najsodobnejših rešitev in večjezičnega delovanja so primerne za vsakogar.