Stretch folija – jo poznate?

Ovijalna, raztegljiva, povijalna, streč folija, strech, embalažna … Vse to so imena, ki se uporabljajo za tovrstno folijo. Stretch folija odlično zaščiti izdelke pred premikanjem, poškodbami in drugimi nevšečnostmi.

Kot že ime pove, gre za izjemno raztegljivo folijo, ki je večinoma navita na kartonastih tulcih. Največkrat se uporablja za ovijanje palet, saj omogoča, da lahko izdelke prevažamo po skladišču, iz kraja v kraj ali v posamezne proizvodne enote, pri čemer vam ni treba skrbeti, da bi izdelki padli po tleh, saj jih stretch folija drži na mestu.

Lahko bi rekli, da poznamo troje stretch folij, in sicer standardno, tehnično in prestretch folijo ter vse izpeljanke iz teh folij. V želji, da bi ohranili okolje in proizvedli čim manj odpadkov, proizvajalci želijo narediti čim tanjšo, a močno folijo, vendar pa so za različne namene potrebne različne debeline, vrste in širine stretch folije.

stretch folija

Tehnična stretch folija ima bistveno več plasti od standardne, kar zagotavlja večjo trdnost. Folija se bo trdno oprijela tovora, obenem pa je odporna na luknjanje in trganje, kar zagotovi popolno varnost vašemu tovoru. Obstaja tudi mini stretch folija, ki je zelo priročna za uporabo, uporablja pa se v kombinaciji z odvijalcem. Je zelo priročna za ovijanje manjših kosov blaga in je primerna tudi za domačo rabo.

Uporabljajo se folije za ročno in strojno ovijanje, slednje se uporabljajo predvsem na povijalnih strojih ter tam, kjer dnevno povijejo velike količine tovora. Strojno ovijanje prinese nižje stroške materiala, saj stroji (če so le ustrezno nastavljeni) porabijo manj folije kot bi jo z ročnim ovijanjem, poleg tega je strojno ovijanje hitrejše in učinkovitejše.

Bistvo stretch folije je v tem, da se tekom ovijanja (ročno ali strojno) razteguje, ko pa ta sila popusti, se vrne v prvotno stanje, posledično stisne izdelke skupaj, jih ohranja povezane ter tako primerne za transport ali skladiščenje, ščiti pa jih tudi pred ostalimi nevšečnosti, npr. vlago, umazanijo, pogledi in neželenimi posegi.