Zakaj sanitarne toplotne črpalke?

Poleg ogrevanja objekta je segrevanje sanitarne vode drugi največji strošek v družinskem proračunu. Raziskave potrjujejo, da je uporaba sanitarne toplotne črpalke najbolj ekonomičen način za segrevanje sanitarne vode. Z uporabo sanitarne toplotne črpalke se cenovno primerjajo edinole sončni kolektorji in sicer, če so nameščeni na idealnem položaju. Ko sem prištejmo še stroške investicije, pa so sanitarne toplotne črpalke daleč najugodnejša rešitev.

Razlogi za izbiro sanitarne toplotne črpalke

Z uporabo sanitarne toplotne črpalke je možen tudi do štirikraten prihranek pri stroških. Sanitarne toplotne črpalke so tudi okolju prijaznejše, saj emisije CO2 zmanjšajo za več kot 62%. Prav tako je vračilna doba stroškov zelo kratka, zgolj 6-7 let, če pa pri vgradnji sanitarne toplotne črpalke ni potrebno menjati bojlerja, so stroški še manjši. Poleg segrevanja sanitarne vode dobimo še brezplačno ohlajevanje kleti, shrambe ali manjših prostorov.

Sanitarne toplotne črpalke nudijo možnost samostojne uporabe preko celega leta ali pa priključitev na katerikoli ogrevalni kotel, saj imajo nekatere samostojne bojlerske toplotne črpalke serijsko vgrajen cevni register. Še posebej je priljubljena kombinacija s pečjo na drva ali biomaso, saj se le – te poleti v vročini ne izplača kuriti in so tako brez toplotne črpalke potrošniki velikokrat ostali poleti brez tople vode.

sanitarne toplotne črpalke

Model S1, namenjen manjšim uporabnikom

Različne vrste sanitarne toplotne črpalke

Podjetje Kronoterm nudi sanitarne toplotne črpalke Eco, Silver in Star. Eco sanitarne toplotne črpalke so visoko učinkoviti modeli namenjeni najzahtevnejšim uporabnikom, Silver sanitarne toplotne črpalke nudijo optimalno sredino med stroški investicije in visoko učinkovitostjo, Star sanitarne toplotne črpalke pa so vstopni modeli bojlerskih toplotnih črpalk.

Razlikujemo tudi modele za manjše uporabnike (S1), večje uporabnike (S max) in za uporabnike z že obstoječim bojlerjem (S T).