Razrez pločevine z laserskim strojem

Dandanes je laserska tehnologija iz dneva v dan bolj razširjena, saj ponuja ogromno bolj enostavnih in bolj natančnih načinov obdelave. Zelo razširjena je v industriji, v medicini pri znanstvenih panogah in pa celo pri vojaški panogi. Laserski razrez se je začel razvijati daljnega leta 1917, ko je Einstein utemeljil pogoje za stimulirano emisijo. Ampak dejansko je do prvega praktičnega primera prišlo šele leta 1969, ko je Theodore Maiman razvil prvi delujoči laser, ki je bil izdelan na principu rubinovega kristala, s tem pa je seveda pospešil razvoj laserja, kar je privedlo do današnje laserske tehnologije, ki jo vidimo že vsepovsod.

laserski razrez

Ampak kaj dejansko je laser?

To je naprava, ki emitira ozek snop svetlobe strogo določene valovne dolžine.

Laserska svetloba je v bistvu monokromatska, kar pomeni, da ima točno določeno valovno dolžino, in da je barva te svetlobe enovita. Prav tako je laserska svetloba kar zelo usmerjena, saj je žarek zelo ozek, izredno koncentriran in intenziven.

Mehanizem laserja je preprost lahko opišemo na enostaven način. Laser namreč ustvari visoko intenziven žarek infrardeče svetlobe in ki je fokusiran na površino obdelovanca s pomočjo leče. Žarek nato segreva material in povzroča taljenje skozi celotno debelino materiala. Nato se raztaljen material izloči s pomočjo plinskega curka. Lokalizirano območje odstranjevanja materiala se pomika po površini, tako da se laserski žarek pomika s pomočjo zrcal.

Poznamo kar nekaj vrst laserjev: plinski, laserji na trdno snov, laserji excimer(pri njem se uporablja žlahtne pline), barvni laserji in pa polprevodniški laserji.