Različni sorniki

Sornik je sestavni del marsikaterega delovnega stroja, kjer se posamezni deli povezujejo v gibljive strukture,ki jih je mogoče tudi razstaviti. Sornik je izdelan iz nerjavečega jekla, ki je okrogle oblike. Sornik poleg tega da je sestavni del kovinske industrije, obstaja tudi v avtomobilski ter letalski industriji, elektro industriji in še marsikje drugje. V podjetju Kovan je mogoče dobiti tudi sornike po naročilu, ki jih delajo iz najkvalitetnejših materialov. Pri njih kupci cenijo izjemno kvaliteto ter natančno izdelan sornik. Proizvajajo jih za različne kmetijske oziroma delovne stroje, bolj primerne za traktorje in bagre. Primarno jih izdelujejo s CNC stružnicami, ki jih iz leta v leto posodabljajo in sledijo najboljši tehnologiji, saj le tako lahko kupcu ponudijo najboljši možen izdelek.

sornik

Sornik se seveda lahko na željo kupca tudi obdela z nikljanjem, cementiranjem, cinkanjem ali trdim kromiranjem. Kakšne tipe poznamo? Poznamo sornike z glavo, z navojem, lahko so tudi votli ali gladki.  Za kaj se uporabljajo? Služijo za centriranje, spajanje in pozicioniranje. Skratka gre za varovalne elemente stroja. Lahko jim rečemo tudi zatiči ali valjčki. Ker je ponavadi en del sornika ali celo oba gibljiva, ga je redno potrebno mazati z mastjo in s tem zagotovimo daljšo življenjsko dobo tega zelo obremenjenega dela stroja.

Cena je odvisna od uporabljenih materialov, velikosti ter količino naročenega.  Ponavadi je premer sornika v podjetju Kovan do 200mm in dolžina le tega 2000mm. V kolikor naročilo presega njihove zmožnosti, se posvetujejo z dolgoletnimi parterji in vam vseeno skušajo pomagati dobiti to kar si želite. Vsak produkt tudi testirajo med proizvodnjo in tudi na koncu ko potrdijo kvaliteto ter varnost končnega produkta s tem da se preveri upogibna ter strižna napetost in površinski tlak. Ko je kvaliteta produkta potrjena je ta pripravljen na prevzem kupca.

Manjši sorniki se uporabljajo tudi v lesni industriji, pri omaricah, mizah in podobnih produktih, kjer so deli gibljivi.