Prostata – moška spolna žleza

ProstataVse več moških se danes srečuje s težavami s prostato. Prostata je moška spolna žleza, ki se nahaja tik pod sečnim mehurjem in v kolikor se ta odebeli, seč ter semenska tekočina ne moreta normalno odtekati skozi sečnico. Prostata se običajno vname moškim po 50.letu starosti, vendar se lahko težave s prostato pojavljajo tudi pri mlajših moških. Več informacij o težavah s prostato najdete na prostata.poslovni-imenik.si.

Prostato in z njo povezane težave moški običajno zaznajo po močnih bolečinah v spodnjem delu trebuha, pekočim uriniranjem ter zvišano telesno temperaturo. V kolikor se te težave pravočasno ne odkrijejo in ustrezno zdravijo, lahko privede do še hujših težav, in sicer do neprijetnega ščemenja v presredku, stalnega siljenja na vodo, oslabelega curka, nočnega vstajanja zaradi siljenja na vodo, občutka neizpraznjenega mehurja, uhajanje seča ter v najhujših primerih celo do rakavega obolenja. Prostata je za moškega ključnega pomena, saj le-ta bistveno vpliva na njegovo spolno življenje, zato je priporočljivo ob prvih simptomih morebitnega vnetja prostate nujno obiskati zdravnika, ki bo postavil ustrezno diagnozo in pravočasno pričel z ustreznim zdravljenjem.

V kolikor prostata in z njo povezane težave ni pravočasno zdravljena privede do vnetja mehurja, ledvičnih kamnov, okvar ledvic, krvavenja iz prostate in je v nekaterih primerih potreben tudi operativni poseg. Kot smo že omenili, je najbolj nevarna oblika bolezni rak prostate, ki doleti skoraj vsakega desetega moškega. Nevarnejši je predvsem za mlajše moške, saj se le-ta hitro razširi na okoliška tkiva in kosti. Medtem ko pri starejših moških rak prostate napreduje počasi in jim nevarnost za življenje predstavljajo predvsem druge bolezni in težave. Zato dragi moški, nikar ne dopustite, da bi prostata vplivala na kvaliteto vašega življenja in ob morebitnih težavah pravočasno obiščite zdravnika, se ustrezno zdravite in omilite morebitne težave.