Pečarstvo Hrovat

Včasih imamo zamisli in ne vemo na koga se obrniti. Iščemo in iščemo izvajalca in ne vemo kaj napisat. Prav tako ne vem, če kdo ve koga poklicat oziroma poiskati, če bi se odločil mogoče za krušno peč. Ta peč je nekaj posebnega, ki so jih imeli nekoč ampak danes postajajo spet zelo priljubljene. Pa veste kdo jih izdeluje, ker te peči ne morete sami izdelat. Pečarji so zadolženi oziroma strokovnjaki na tem področju, poleg krušnih še izdelujejo lončene peči ter razne kamine. Pečarstvo iz Slovenije vam priporočam pečarstvo Hrovat, ki so zelo znani pri nam in prav tako izkušeni strokovnjaki na tem področju.

pečarstvo

 

Ste že slišali za pečarje, mogoče danes malo manj, ker tudi ne vem, če še sploh šola obstaja za pečarje. Mislim, da ni več polno pravih pečarjev, ki bi znali se podat v tako delo. Pečarstvo Hrovat ima že dolgo tradicijo in so še vedno izkušeni, prav tako ne bodo tako hitro izumrli, da si vi ne bi mogli privoščit kakšne peči od njih. Kamin še lahko sami postavimo, če je kakšen bolj navaden. Ne moremo pa poskrbeti za krušno ali lončeno peč. Tu pa ni vse tako enostavno in preprosto delo. Tu je potrebno ogromno znanja ter prakse. Če niste prepričani kaj je to krušna peč ali lončena poglejte malo po spletu. Če imate možnost vprašajte kakšno starejšo babico naj vam razloži. Mogoče še imajo kje v vasi, da vidite kako je ta peč zazidana.

Pečarstvo je poklic nekoč bil in prav tako takrat cenjen. Saj nekoč so samo take peči bile doma in je pečarstvo imelo kaj delat. Danes se večinoma odločajo za kamnine, kjer niso potrebni vedno pečarji. Pečarstvo bi še morali danes ceniti in jih spoštovati, saj njihovo delo ni lahko, čeprav imajo s tem izkušnje in veliko prakse.