3D print, nuja današnjega časa?

Ker je sodobno življenje podrejeno vsakodnevnemu hitremu temu si velik večina od nas želi hitre izdelave ter dobave izdelkov.  Prepričan sem da je večina izmed vas že slišala za 3D print, kajti zdaj že lahko dobimo izdelek, ki je namenjen vsakodnevni rabi. Za 3D print se odloča vse več ljudi, ker so izdelki narejeni iz plastike in zelo hitro. Specifikacije posameznega kosa lahko zelo hitro spremenimo, saj so 3D printerji vodeni s posebnim računalniškim programom, v katerem se lahko izdela naš želeni proizvod v 3D obliki. Pri podjetju Deproma lahko prve kose ki jih naročite pri njih, naredijo že v enem dnevu.

Zelo malo je tudi stroškov ko se gre za 3D print, saj ne vsebuje proizvodnih stroškov, v kar vključujemo – odpadke, čiščenje, nastavitve, organizacijo ter pripravo dela in demontažo. Pozitivno je tudi to, da investicija v orodja in naprave ni potrebna. Enako je s kosi ki jih naredimo, saj ko so le ti izdelani dosežejo mehanske lastnosti, ki jih imajo injekcijsko brizgani kosi. Zaloge niso potrebne, ker je tiskanje zelo hitro in tudi učinkovito.

3D print

Pogosto se ljudje sprašujejo če 3D print spreminja družbo ali svet in zato obstaja veliko teorij. 3D print je v zadnjih letih postal zelo razširjen, tudi transport se naj bi z leti zmanjšal, kajti v prihodnosti bi lahko kar doma naredili izdelke, tako pa bi se zmanjšal izvoz in tudi uvoz. Čedalje bolj popularno tovrstno printanje je tudi v podjetjih, saj si s tem zelo zmanjšujejo stroške, obenem pa tudi manj onesnažujejo okolje, kar ni nepomemben podatek.

Kakšen vpliv pa bi to imelo na proizvodnjo? Se bo brezposelnost povečala? 3D print ima veliko prednosti, kajti sčasoma nebi bilo več potrebe po uvozu. Izdelke bi si tako lahko delali v lokalnem okolju, denar pa bi posledično ostal doma. V tovrstni tehnologiji je bilo leta 2003 narejenih nekaj manj kot 4% izdelkov, leta 2014 pa že 35% kosov.