Prekmurska bujta repa

Bujta repaSlovenija se kot majhna država lahko pohvali z dobro kulinariko. V vsaki od regij najdemo jedi, ki so značilne samo za to regijo. Ena od teh jedi je bujta repa, ki je značilna jed za Prekmurje.

Ali v bližnji prihodnosti nameravate obiskati severovzhodni del Slovenije? Potem morate poizkusiti tudi eno od prekmurskih tradicionalnih jedi. Bujta repa je poleg prekmurske gibanice in bograča najbolj znana prekmurska kulinarična posebnost. Razvili so jo na podeželju v času zakola prašiča, ko so svinjsko meso dodali kuhani repi. Bujta repa dejansko pomeni ubita repa. Da je bila bujta repa še bolj mastna, so ji dodali svinjsko mast, kislo smetano, zaseko ali bučno olje. Bujto repo Prekmurci strežejo s praženim krompirjem h krvavicami, lahko pa jo jemo tudi kot samostojno jed.

Osnovne sestavine bujte repe so kisla repa, svinsko meso, prosena kaša, svinjska mast in drugo. Najprej operemo kosti svinjine, jih položimo v hladno vodo in kuhamo pol ure. Dodamo kislo repo ter začimbe, ko pa je repa že dovolj kuhana, pa dodamo še proseno kašo. Nato iz lonca poberemo kosti, razrežemo meso na koščke in jih damo nazaj v lonec. V ponvi segrejemo mast ali olje, nato pa še prepražimo čebulo.

Torej, če niste poizkusili bujte repe, potem je sedaj čas za to. Kliknite na povezavo http://www.slovenijanadlani.si/bujta-repa/ in si pripravite jed po navodilih.