Računalnik

Danes ima skoraj vsaka hiša doma računalnik. Naj bo to prenosni ali namizni. Vsak človek ga uporablja za svoje potrebe, naprimer za iskanje informacij, za zabavo, pisanje besedil, nekateri pa računalnik uporabljajo za delo.

računalnik

Za zahtevnejše delo kot je grafično oblikovanje ali montaža, rabimo boljši, več jederni procesor (AMD, Intel Core), ki deluje z minimumom 1 Ghz.. Tudi grafična kartica je pomembna. Skoraj nujno je, da ima kartica dva izhoda za monitor in TV Out. Ta prikaže sliko na ekran. Izbrana pa mora biti na podlagi tipa ekrana. Računalnik z boljšo resolucijo zahteva tudi boljšo grafično kartico.  Video vmesnik je pomemben, saj razbremeni sistemski procesor in omogoči nanašanje 2D učinkov. To uporabniku omogoči hitrejše delo. Priporočljiv je dodatni monitor za boljšo organizacijo pri delu. Naprimer, če imate delo z montažo imate lahko na prvem zaslonu material s katerim delate ( videi, glasba, slike, vrsta pisave) , na drugem zaslonu pa program in vsebino, ki je že zmontirana.

RAM naj bo zmogljiv.Če imate zelo veliko datotek in dokumentov, je dobro, da svoj RAM nadgradite na več kot 12GB. To bo preprečilo zamrzovanje zaslona in počasnejše delo. Če uporabljate računalnik za vsakodnevne namene, potem vrhunskega ekrana ne rabite, če pa ga imate za delo, potem pa je dobro, da investirate v ekran z boljšo resolucijo.

Obstajata dve vrsti trdega diska- HDD in SSD. HDD diski so cenejši, SSD pa so bolj trpežni, saj nimajo delov, ki se premikajo. SSD diski hitreje odpirajo ekrane in zaganjajo sistem. Diske lahko najdete po prijazni ceni. Seveda je ključno, da svoj računalnik zaščitimo pred vsiljivci, ki nam škodijo ( trojanski konj, virus. črvi, bombe, spam). Nekateri zaščitniški programi so plačljivi, nekateri pa so tudi zastonj. Malwarebytes je zastonj program, ki ga lahko nadgradite na plačljivo verzijo, zagotovil pa vam bo dobro zaščito. Če kupujete računalnik, je pomembno, da veste kakšnega potrebujete.