Ajda je dobra za naše zdravje

Ajda je rastlina, ki je zelo odporna na neugodne razmere, kot je suša ali slaba zemlja. Prilagodila se je, da lahko črpa minerale snovi iz tal ter za svojo rast ne potrebuje dodatnih mineralnih gnojil ali posebnega škropljenja. Ajda pa se lahko pohvali s svojo biološko vrednostjo in pozitivnim učinkom za vaše zdravje, saj vsebuje veliko vitaminov in mineralov. V sebi vsebuje različne vitamine in minerale, kot so magnezij, cink, baker, železo in fosfor. Velja pa tudi za rastlino z veliko virov beljakovin ter je obogatena z vlakninam, ki je priporočena za ljudi s počasno, oteženo prebavo ter za sladkorne bolnike. Ajda pa je zaradi svoje visoke vsebnosti flavonoidov, odlična za srce in žilje, saj flavonoidov deluje kot antioksidant in zelo vpliva na holesterol in na visok krvni tlak. Za kaj se ajda uporablja, pa lahko pogledate na spletno stran https://maln.eu/ajda/.

Ajda

Iz ajde lahko naredimo marsikaj v kuhinji. Iz nje lahko naredimo ajdovo kašo, ki jo dobimo iz oluščenih ajdovih semen. Iz nje lahko naredimo veliko stvari v kuhinji, kot so sladice, glavne jedi ali pa jo lahko uporabite kot dodatek k juhi ali solati. V kuhinji pa je ajda nepogrešljiva, še posebej ajdova moka, ki jo iz posušenih ajdovih zrn zmeljejo v moko ali zrno. Pri takem postopku se ohrani vsa njena hranila, aroma in okus. Ajdova moka je bogata z beljakovinam, vlakninam in mineralov. Njen videz pa je bolj temnejši od drugih mok in je boljšega okusa, ki spominjajo na oreščke.

Ajda je nepogrešljiva v kuhinji, saj vsebuje veliko vitaminov in mineralov, iz nje pa lahko naredimo veliko kuhinjskih reči. Lahko pripravimo odličen ajdov kruh, ajdove krape, žgance, testo za pico, celo palačinke. Žal pa ajdova moka ne vsebuje lepke in je potrebno za pripravo testo skupaj mešati s pšenično moko ali jo predhodno popariti. Vendar že majhen dodatek ajde k testu pripomore k boljšemu okusu in vonju.