Zibelke

ZibelkeIz časov naših babic in prababic, pa tudi zgodb iz družinskih albumov, poznamo zibelke, ki so služile spanju najmlajših članov družine. Tudi pri šolskih urah smo o zibelka prebirali v ljudskih pripovedkah in pravljicah. V zibelkah se je začelo novo življenje, zato ni čudno, da se zibelka v prenesenem pomenu uporablja za vse nove začetke.

Danes imajo zibelke nov simbolni statusni pomen, saj si jih privoščijo predvsem tisti, ki želijo in zmorejo otroku ponuditi nekaj več in odstopati od povprečja. Zibelke so cenovno dražje od otroških posteljic in se jih lahko uporablja manj časa, ker so manjše in lahko postanejo nevarne za uporabe, ko se otrok začne aktivno obračati ali celo usedati. V povprečju se jih lahko uporablja nekje do otrokovega dopolnjenega pol leta, če so gibalno bolj napredni tudi kak mesec manj.

Novodobne zibelke se od zibelk, ki so jih uporabljale naše babice razlikujejo po novejši obliki, ker imajo običajne nogice, zibalni mehanizem pa se lahko po potrebi tudi izključi. Starinske zibelke prav tako niso imele letvic ob stranicah, ampak so bile iz polnega lesa, kar ni bilo najboljše iz vidika prezračenosti. Prav tako imajo novodobne zibelke kvalitetne vzmetnice manjših dimenzij, včasih pa so bile pernice napolnjene z gosjim perjem, volno ali pa so bile celo iz slame.

Veliko različnih zibelk kakovostnih blagovnih znamk lahko najdete v spletni trgovini Mali vragci, kjer najdete tudi vzmetnice za zibelke in simpatično posteljnino. Dimenzija je 90×40, kar ustreza standardnim meram posteljnine in vzmetnic za zibelke. Tudi cene so zaradi povečanega povpraševanja in temu sledeče večje proizvodnje padle in niso več tako drage, kot so nekoč bile. Že za okoli 100 EUR dobite krasne zibelke, ki jih bodo oboževali vaši malčki, vam pa bodo olajšale življenje in uspavanje vaših otrok.