Žar na oglje in ostali žari

Žar na ogljeŽar na oglje je postal že sinonim vsakega piknika. Edinstven je okus hrane pripravljene na žaru, dim da mesu edinstveno aromo, priprava hrane na oglju pa je veliko bolj zdrava od običajne priprave, saj za pečenje ni potrebno niti kančka maščobe. Priprava oglja je precej enostavna, pred uporabo žar očistimo in ga napolnimo z ogljem, le tega pa nato prižgemo z virom ognja, najenostavnejše so gorilne kocke. Ko oglje začne tleti počakamo le toliko, da se segreje na primerno temperaturo in že smo pripravljeni na pečenje.

Najbolj razširjeni so trije tipi žarov in sicer žar na oglje, električni žar in pa žar na plin. Žar na oglje in žar na plin potrebujeta kar nekaj prostora, na žaru z ogljem lahko kurimo le zunaj, žar na plin in električni žar pa sta primerna tudi za notranje prostore. Oglje se segreva okoli 30min, kar je potrebno vzeti v zakup, na plinskem in električnem žaru pa lahko hrano začnemo pripravljati že po parih minutah. Hitrost priprave hrane je odvisna od reguliranja temperature, pri električnem in plinskem žaru je to zelo enostavno, pri žaru na oglje pa je to malo težje, tam lahko hrano le prestavljamo iz bolj vročega dela na bolj hladen del.

Kot sem že rekel, za uporabo so najenostavnejši električni žari ampak okus po ognju je ravno pri tem žaru najmanjši. Seveda je hrana dobra na vseh vrstah žarov, tako da se sami odločite za tistega, ki vam je ljubši. Na pravem pikniku je žar definitivno zadeva, ki ne sme manjkati.