vVarčevanje za boljšo prihodnost

Varčevanje je ena izmed oblik hranjenja denarja oziroma sredstev za prihodnost, ko vemo, da bomo potrebovali več sredstev za življenje in da ne bomo več toliko delali ali pa se bomo upokojili. Lahko je tudi namenjeno nekemu večjemu nakupu, kot je bivališče ali avtomobil. Varčevanje pa je dostikrat tudi oblika zagotavljanja sredstev za šolanje otrok, ko zrastejo.

varčevanje

Varčevati so nas včasih učili kar v šoli in v bankah, ko smo dobili zavaljene plastične prasičke ali pikapolonice, kamor smo metali kovance. Danes tudi nekateri starši še vedno ohranjajo to navado in otroke učijo varčevanja denarja z različnimi oblikami varčevalnikov, kamor odrasle osebe in otrok sam občasno mečejo kovance ter tudi papirnati denar. Ko se ga nabere veliko, potem lahko otrok nekaj za sebe kupi in tak ose nauči, da je varčevanje koristno dejanje tudi za prihodnost.

Varčevanje uporabljamo tudi odrasle osebe z istim namenom zato, da bi si v prihodnosti nekaj kupili ali imeli za pokojnino ali komu dali privarčevana sredstva, lahko nekam vložili. Varčujemo lahko na različne načine in sicer s polaganjem sredstev na račun, kar v teh časih ni najboljša naložba pri zelo nizkih obrestnih merah in velik inflaciji.

Velik boljše je varčevanje s pomočjo različnih skladov ali pokojninsko varčevanje. Eden in drugi način imata  večje donose kot varčevanje na banki, saj uporabljata različne finančne vzvode za to, da se naše premoženje v prihodnosti še poveča in da ga ne požre inflacija, saj vemo, da je vrednost denarja v prihodnosti manjša, ko  v tem trenutku. To po domače pomeni, da si bomo danes lahko za isti denar kupili več kruha kot čez eno leto ali celo deset.

Varčevanje s pomočjo skladov poteka tako, da jih upravlja usposobljen bančnik, upravitelj, ki se spozna na delniški trg in kupuje določene delnice, ki so v tej košarici. Bolj kot je zadel, da gredo cene delnic gor, več bomo dobili v prihodnosti.