Koliko se splačajo sončne elektrarne?

Sončne elektrarne so odlična investicija za primer, da bi radi imeli elektriko za sebe in zraven še kaj zaslužili. Seveda morate za to imeti več pogojev izpolnjenih. Ali bo vaša sončna elektrarna tudi učinkovita, je odvisno od lege, kjer bo postavljena, koliko sončnih dni je na voljo v tistem kraju. Nadalje je odvisno od lege in usmeritve strehe in velikosti elektrarne. Večja, kot je elektrarna, več moči bo dala od sebe in več elektrike proizvedla. Nenazadnje pa je pomembno tudi to, iz katerih celic je elektrarna narejena, kajti nekatere so bolj učinkovite od drugih, zato izberite res previdno in se dobro pozanimajte pri strokovnjakih.

sončne elektrarne

 

Sončne elektrarne se splačajo v primeru, da so priklopljene na sistem, saj je odvečno elektriko nemogoče shraniti za dlje časa, ker še ne poznamo dovolj učinkovitih baterij oziroma akumulatorjev. Zato je nujno odvečno elektriko, ki jo ponavadi proizvedeno poleti in v sončnih dneh, shraniti v omrežje, iz katerega se bo potem vrnila k nam, če bomo imeli pozimi težave s proizvodnjo lastne elektrike.

Veliko ljudi se sprašuje, ali se sončne elektrarne res splačajo in kdaj se povrne investicija? Na to vprašanje vam lahko odgovori usposobljen strokovnjak, ki se bo ukvarjal samo z vašim primerom, vam svetoval glede načina postavitve sončne elektrarne in vam pomagal tudi do javnih sredstev. Sončne elektrarne, ki so priklopljene na sistem so namreč upravičene do subvencije, zato se investicija običajno povrne v treh do petih letih.

Sončne elektrarne so ekološko sprejemljive, ker ne onesnažujejo okolja med obratovanjem in proizvajajo električno energijo izključno iz obnovljivih virov. Sonce ne bo nikoli zmanjkalo in se ga ne da uničiti. Zdržijo pa do 40 let in proizvajalci dajejo garancijo tudi 25 let na sončne celice, tak oda se res splača. Predvsem pa ne boste nikoli ostali brez elektrike. So pa nujne tam, kjer drugega električnega napajanja ni možnega.