Sončna elektrarna prispeva k vaši energetski neodvisnosti

Sončna elektrarna v zadnjih letih predstavlja eno najboljših rešitev za vzpostavitev samooskrbe z električno energijo, tako pri večjih industrijskih in kmetijskih obratih, kot tudi pri domačih gospodinjstvih. K dejstvu, da se vse več ljudi odloča za tovrsten način preskrbe z energijo, je predvsem izjemen skok cen energentov v zadnjih letih. Ko se odločite za izgradnjo sončne elektrarne pa je potrebno upoštevati nekaj pomembnih dejstev, saj vam do ta le tako dobro in dolgo služila, izplen pa bo najbolj ugoden za vas. Prvi in najpomembnejši korak tako predstavlja izbira ustreznega ponudnika – ene najboljših sončnih elektrarn lahko najdete pri podjetju EkoFrank, ki vam ponujajo celovite energetske rešitve. Več o njihovi ponudbi si lahko preberete na spletni strani https://www.ekofrank.si/soncne-elektrarne/, spodaj pa si preberite nekaj zanimivih dejstev o tem ekološkem načinu pridobivanju elektrike za vaš dom.

sončna elektrarna

Sončna elektrarna je naložba v prihodnost

Nobena skrivnost ni, da je izgradnja sončne elektrarne finančno dokaj zahteven projekt, ki zahteva veliko načrtovanja in smotrne porabe denarnih sredstev. Vendar pa je začetna investicija popolnoma upravičena, saj se vam bo začetni vložek kaj kmalu povrnil. Prve prihranke boste lahko opazili že po prvem mesecu uporabe, saj bo vaša položnica za elektriko bistveno nižja. V kolikor bo celotno porabljeno električno energijo proizvedla vaša nova samooskrbna sončna elektrarna, potem bo sama poraba elektrike pri dobavitelju enaka nič.

Po izračunih strokovnjakov se investicija v sončno elektrarno povrne po nekje sedmih do osmih letih, po tem času pa stroškov z elektriko sploh nimate več. Poleg tega vam pri nakupu pripada tudi posebna subvencija EKO sklada, in sicer v višini 180 evrov na kilovat instalirane moči. Dodatno lahko zaprosite celo za ugoden krediti s subvencionirano obrestno mero, kar v praksi pomeni, da lahko investicijo odplačujete z prihranki pri stroških električne energije.

Kako močno sončno elektrarno potrebujete?

Pri nakupu samooskrbne elektrarne je najbolj pomembno dejstvo, kako močna sončna elektrarna je najbolj primerna za vaše gospodinjstvo. Najbolj smiselno je, da vgradite tako moč, ki pokrije letno porabo električne energije. Na koncu leta se namreč izdela poračun porabljene in pridobljene električne energije. Če boste izbrali model, ki proizvede več energije, kot jo dejansko porabite, boste presežke morali oddati v omrežje siceršnjega dobavitelja. V primeru, da ste porabili več, kot je proizvedla vaša elektrarna, pa boste presežek porabljene elektrike doplačate.

sončna elektrarna 1

Kako močna je samooskrbna elektrarna, ki pokrije vaše potrebe po električni energiji brez viškov, vam bo izračunal izbran ponudnik. Sami lahko sicer povprečno porabo ugotovite na podlagi izračunov, ki vas vodijo skozi celoten postopek, za najbolj točen rezultat pa bo poskrbel izvajalec, ki ste si ga izbrali. Obstajajo pa tudi zakonske omejitve, kako močno elektrarno lahko vgradite, zato na svojo roko ne izbirajte ničesar, pač pa zadevo prepustite strokovnjakom.

Pred postopkom vgradnje panelov

Sama montaža sončne elektrarne je zelo hitra, uporabljati pa jo lahko začnete že isti dan po vgradnji. Največ časa navadno zahteva zbiranje vseh potrebnih dovoljenj in urejanje subvencij ter ostale potrebne dokumentacije. Poleg dovoljenja distributerja za priklop na sistem boste potrebovali tudi nekatere druge ključne dokumente, ki izkazujejo namembnost, načrte, moč in druge značilnosti, ki jih bo imela vaša sončna elektrarna. Vendar pa boste zamudno birokracijo hitro zaključili s pomočjo izkušenih strokovnjakov, ki vas čakajo pri podjetju EkoFrank d.o.o.