Soja

SojaSoja je danes zelo priljubljena stročnica v prehrani, saj ima izredno visoka hranilne vrednosti. S sojo lahko učinkovito nadomestimo meso v dnevni prehrani, ali pa si z njo enostavno samo popestrimo jedilnik. Soja je izredno priljubljena med vegetarijanci, saj tako učinkovito dobijo vse beljakovine, ki jih telo potrebuje. Če sojo redno uživamo, seveda ob ostali raznoliki in zdravi prehrani, blagodejno vpliva na naše zdravje. Nam bolj znana je soja v prehrani vegetarijancev, vendar ima izredno velik pomen tudi v prehrani sladkornih bolnikov, saj znižuje krvni sladkor.

Z rednim uživanjem soje zmanjšamo tveganje za nastanek koronarnih srčnih bolezni, saj vsebuje le zdrave maščobe in nič holesterola. Organsko pridelana soja vsebuje bistvene vrste aminokislin in je odličen vir omega-3 maščobnih kislin. Prav tako je soja učinkovita v boju proti rakavim obolenje, saj naj bi imele sestavine soje antikancerogeni učinek. Hkrati učinkovita zavira nastajanje krvnih strdkov in tumorjev ter blaži simptome menopavze in menstruacije. Soja ima pomembno vlogo tudi pri zaviranju nastanka osteoporoze, saj zaradi vsebnosti estrogena bistveno pripomore k zdravim kostem.

Soja se navadno uporablja v prehrani tako kot ostale stročnice, vendar marsikomu njen okus in vonj ni ravno prijeten, zato jo lahko kupimo tudi predelano kot sojino mleko, sojin sir (tofu), sojina moka, sojina omaka, sojina kava, sojino olje in sojini briketi. Sojo je mogoče v kuhinji pripraviti na nešteto načinov, s katero obogatimo okus marsikateri jedi. Na spletni strani www.mojsircek.si boste našli številne recepte, kjer boste našli številne recepte za pripravi odličnih sojinih jedi. Sojine beljakovine so izredno kvalitetne, lahko prebavljive in zelo podobne živalskim beljakovinam. Naredite nekaj za svoje zdravje in iz svoje prehrane poskušajte izločiti, kar vanjo ne sodi. Zelo veliko boste naredili že, če boste v uravnoteženo prehrano poskušali vključiti tudi sojo.