Kaj storiti po opravljeni reženjski operaciji

Reženjska operacija je način kirurškega zdravljenja napredovane oblike parodontoze, ki ga opravi specialist parodontolog. Kadar se globina žepkov kljub terapiji ne zmanjša, dlesni pa kljub terapiji in ustrezni higieni še naprej krvavijo, je potrebena reženjska operacija. Reženjska operacija je manjši neboleč kirurški poseg pod lokalno anastezijo. Pri posegu parodontolog odlušči dlesen, razkrije korenine ter odstrani okuženo, vneto tkivo ob zobeh. Vašo reženjsko operacijo vam z veseljem opravijo strokovnjaki pri https://www.doktor1a.com/rezenjska-operacija/.

rezenjska-operacija

Parodontoza je bolezen obzobnih tkiv, ki se razvije iz dologoletnega vnetja dlesni. Z parodontozo je obolelo več kot 80 odstotkov svetovne populacije. Bolezen se razvija počasi in brez bolečin. V večini primerov je nekirurško zdravljenje dovolj za zdravljenje paradontalne bolezni.

Po opravljeni reženjski operaciji je potrebno upoštevati navodila parodontologa. Nelagodja in bolečine se rezlikujejo od posameznika do posameznika. Paradontologi priporočajo, da se prvi odmerek proti bolečinskih zdravil vzame še preden anastezija popusti. Po zobeh, ki niso bili operirani je potrebno še naprej skrbno ščetkati. Na mestih, ki so bili operirani pa prvi teden ni priporočljivo dotikati. Lahko pa se spira z slano ali ustno vodo.

Nekaj dni po operaciji je priporočlivo jesti mehka živila. Potrebno se je izogibati žvečenju in trdi hrani. Priporočeno je zauživenje večjih količin vode in raznovrstna prehrana.

Po končani reženjski operaciji se pojavi rahla oteklina, ki jo je priporočeno hladiti z manjšimi obkladki. Občasno se lahko opazi tudi krvavljnje. Če pa je krvavljenje povečano pa mora biti čim prej obveščen paradontolog. Pomembno je da šivov ne drezate z jezikom, zobno ščetko ali na kakšen drug način.

2 do 3 dni po operaciji se izogibajte težjim napornim telesnim aktivnostim.

Dokler se šivi ne odstranijo je kajenje in pitje alkohola odsvetovano saj so razultati celjenja slabši in lahko proces celjneja traja dlje časa. Priporočljivo pa je minimalno zauživanje alkohola tudi nekaj tednov po operaciji.

Reženjska operacija je varen poseg in ima minimalne negativne posledice.