Potica

PoticaPotica je praznično pecivo slovenskega izvora.

Narejena je iz razvaljanega kvašenega testa, z dodanimi različnimi nadevi, ki so zaviti v zavitek. Peče se kot podolgovata štruca v polžastem, okroglem, obročastem ali štirioglatem modelu.

Obstaja veliko različnih vrst in to so: ocvirkova, pehtranova, orehova, lešnikova, čebulna, čokoladna potica. Želite imeti različne recepte? Nasvete si poglejte na http://www.potice.si/.

Dobro razvaljano kvašeno testo se naredi na naslednji način: najprej morate narediti kvasec, ki ga naredite tako, da v manjšo posodo nadrobite kvas, ki mu dodate malo sladkorja ter moko in toliko mleka, da boste dobili gosto žvrkljavo testo. Nato vzemite kvasec in ga zlijte v pogreto moko, nato dodate mleko v katerem ste raztopili sladkor, sol in jajca. Potem testo dobro zmešate tako, da se bo ločil od kuhalnice. Testo ne sme biti premehko in ne preveč elastično. Nato daste testo v posodo in ga pokrijete s folijo, da shaja.

Pečena potica se razreže naslednji dan. Potica, ki ima mandljev, orehov ali lešnikov nadev mora imeti testo iz rumenjakov. Testa ne stepate temveč ga zgnetete z rokami, drugače bi testo bilo prerahlo.

Potici, ki ima makov, pehtranov ali ocvirkov nadev, v testo dodajte tudi beljake, nato ga stepete, da bo postalo rahlo.