Talna in stenska pluta

Ob besedi pluta, oziroma pluta kot talna ali stenska obloga, marsikdo pomisli na nekaj staromodnega. Vendar so tako talne, kot tudi stenske pluta obloge danes vse prej kot to. Saj so, poleg tega, da so dobavljive v estetskih in modernih vzorcih, ki polepšajo prav vsak dom, tudi izvrsten toplotni in zvočni izolator, ponujajo pa tudi obilo udobja pri hoji, oziroma nasploh pri vsakdanji uporabi. Tako pluta talne obologe, kot tudi pluta stenske obloge, so lahko položijo v skoraj vseh prostorih doma. Hkrati je pluta antialergijski in trajen material, ki je zelo enostaven za čiščenje. Še najbolj pa je potrebno poudariti, da gre za material, ki je naraven. Pester izbor plute ter ostalega izolacijskega materiala najdete na http://www.marghevita.com/.

PlutaPluta pa je s svojimi izjemnimi lastnostmi čedalje bolj uporabljena tudi v industriji, oziroma v gradbeništvu. Pod pojmom izolacijska pluta, se smatra naslednje tri skupine proizvodov iz plute: aglomerirana ali industrijska pluta, ekspandirana pluta in pa gumirana pluta. Tako se aglomerirana pluta lahko uporabi kot zvočna, ali toplotna izolacija, lahko pa tudi za talne podloge, ali pa stenske obloge. Zelo, oziroma čedalje bolj je v gradbeni industriji uporabna tudi ekspandirana pluta, saj je zelo primerna za zunanje fasade stavb. Kot visokokakovostno tesnilo pa je zelo znana gumirana pluta.

Glede na njeno kvaliteto in vsestransko uporabnost, je uporaba omenjenih izdelkov iz plute v porastu, tako kot je v porastu poraba vse bolj naravnih proizvodov. Ljudje, ki jim je dandanes mar za okolje, le-teh pa ni malo, so namreč tisti, ki se radi odločajo za uporabo plute v svojem domu. Pluta resnično pomeni povezanost z naravo in kar škoda bi bilo, da naši domovi ne bi bili opremljeni s vsaj katerim od proizvodov iz plute. Pluta se pridobiva iz hrastov plutovcev, ki rastejo predvsem od zahodnem delu Sredozemskega morja. Pridobiva se jo tako, da se hrastu plutovcu zgolj olupi skorjo in se tako poplonoma nič ne poškoduje drevesa samega.