Kreta

Kreta je največji Grški otok, ki je večina časa obsijan s soncem. Še posebno je zanimiva vzhodna Kreta, ki jo najdete na www.kreta.si/vzhodna. Njen relief nam ponuja različne stvari od visokih gora, planote, podzemnih jamam, velikih polij, peščenih plaž in kristalno jasnega morja. njen najvišji vrh sega 2456 in je tako najbolj gorat evropski otok. Kreto je opisoval že pisatelj Homer, ki je že pred 4000 leti pisal o starih krajih. Otok pa je rojstni kraj grškega boga Zeusa. Na Kreti najdete različne vrste pol od različnih nasadov olj, limonovcev, pomarančevcev…

Vzhodna kretaHrana: Vzhodna Kreta slovi po odlični hrani. Največkrat so na meniju so jagenjček, piščančje meso, ribe in kozje meso.  Seveda ne jedo pa samo mesne izdelke ampak so znani tudi po odličnih vrstah zelenjavne hrane. Zaradi veliko nasadov trte pridelujejo zelo okusna in kakovostna vina.

Vsa največja mesta med seboj so povezani z avtobusnimi linijami, vendar je za raziskovanje in potepanje po Kreti najbolje najeti avtomobil. Glavno mesto Krete je Iraklion. Tam si lahko ogledate številne kulturne in druge znamenitosti, posebno vredno gleda pa je Arheološki muzej. Tam boste našli vse zgodovinske dosežke Grškega naroda. Malo naprej leži naselje Knosos, ki je nekoč bilo veliko kraljestvo. Lahko tudi vidite obnovljeno Minosovo palačo. Kreta je znana tudi po svoji zgodovini in njenih prebivalcih, ki so bivali tam. Tako lahko še danes opazim številne naselja benečanov, gobanov in turkov.

Poleg vseh teh znamenitosti je Kreta značilna tudi po njenih prebivalcih. Prebivalci so zelo kulturni, prijazni, vedno ti pomagajo in delijo nasvete. Res so odkriti in te gledajo kot prebivalca tega kraja. Prebivalci ne delajo nikakršnih razlik. Kdor redno potuje po svetu in si še ni ogledal Krete potem je pravi čas, da to tudi stori. Enotedenski izlet vas bo stal okoli 300 evrov, vključene so tudi letalske karte. povprečna temperatura vode in zraka v teh zimskih dnevih je 19°C.