Kompresor vam lahko olajša marsikatero delo

Morate napolniti gume na avtu, zabiti kakšen žebelj v les, hitro prebarvati uto ali ograjo? Vam je veter nanesel veliko listja pred hišo in ne veste, kako bi ga kar najhitreje pospravili? Kompresor vam lahko pomaga pri vsem tem in še pri nekaterih drugih stvareh, zato preberite članke do konca, da boste izvedeli še več o tej večnamenski napravi. Za več informacij in morebiten nakup kompresorja obiščite https://www.interdiskont.si/c/kompresorji/.

Kompresor se uporablja tako v industriji kot doma. Ker so tako zelo vsestranski so skorajda že nujna oprema vsakega doma ali večjega industrijskega objekta. Glede na način delovanja jih ločimo na več vrst, uporabljate pa jih lahko za razpihavanje žebljev, polnjenje naprav, čiščenje ali barvanje večjih površin in podobne stvari. Med bolj poznanimi kompresorji so batni, dentalni ali vijačni kompresorji, ventilatorji in puhala. Vsak od njih je primeren za določeno stvar, nič pa ni narobe, če katerega uporabite tudi za stvari, za katere primarno niso namenjeni. Puhala so na primer uporabna za izpiranje filtrov ali transport vode, zato jih najdemo predvsem v kemični in jeklarski industriji. Vijačni kompresor je zanesljiv in ima dolgo življenjsko dobo, od batnega pa se razlikuje po nekoliko tišjem delovanju. Batne kompresorje se večino uporablja v avtomobilski industriji, dentalne pa v zobozdravstvu in drugih laboratorijih.

kompresor

Kompresorji delujejo tako, da mehansko energijo pretvorijo v stisnjen zrak. Za delovanje potrebujejo vir energije (elektriko), ki se v kompresorju spremeni v tlačno energijo. Ker pa se kompresorji razlikujejo tudi po moči, pred nakupom izračunajte, kako močen kompresor potrebujete. To naredite tako, da preračunate, koliko pretoka potrebujejo orodja, ki jih boste uporabljali s kompresorjem, številki dodajte 30 % in dobljena številka vam pove moč kompresorja, ki bi bil najprimernejši za vas. Lahko pa se preprosto obrnete na prodajalca v trgovini, mu poveste, kaj boste s kompresorjem počeli in vam bo on svetoval, katerega se vam splača kupiti.