Ena od možnosti boja proti parodontozi je tudi kiretaža

Krvavenje dlesni, majavi zobje, neprijeten zadah, vse to je pokazatelj tega, da se v vaši ustni votlini nekaj dogaja. Največkrat je skupni imenovalcev vseh simptomov ravno parodontoza. Ena od oblik izbire zdravljenja je tudi enostaven postopek, ki se imenuje kiretaža. Omenjeni postopek nam omogoča odstranitev prizadetih delov mehkih zobnih tkiv. Parodontoza je največkrat razlog za izgubo zob v odrasli dobi. Lahko ji rečemo tudi tiha bolezen, saj ne čutimo popolnoma nobene bolečine, kar je ob končni diagnozi še slabše. Dejansko se bolnik ne zaveda resnosti stanja ustne votline.

Parodontoza je kronična bolezen modernega časa, 90% odraslih ima obolenje dlesni, kar pa prinaša ravno parodontalno bolezen. Najpogostejši vzrok je slaba ustna higiena in zobni kamen. Ko se lotimo zdravljenja je ena od možnosti tudi kiretaža. Da pa je kiretaža uspešen je pomembno zgodnje odkritje parodontoze. Pri postopku se najprej izmeri globina zobnih žepkov, ki ji sledi klinični pregled in rentgensko slikanje. Po opravljenem pregledu specialist parodontolog naredi ustrezen načrt zdravljenja pri čemer izbere tudi najučinkovitejše korake. Pri korak še preden se specialist odloči za kiretaža, je čiščenje zobnega kamna. V primeru, da so globoki žepi še prisotni pa se nadaljuje z luščenjem in glajenjem zobnih korenin. Lokalna anestezija nam omogoča, da je postopek kiretaže popolnoma neboleč.

Parodontalna bolezen se lahko razširi tudi na implantate, kjer pa napreduje še hitreje kot pri naravnem zobu. Potrebno je vedeti, da parodontalna bolezen vpliva na celo telo, predvsem je potrebno biti pozoren pri srčnih in sladkornih bolnikih, nosečnicah in kadilcih. Ko se odločamo za kiretaža, se je potrebno obravnavi in skrbi za ustno higieno popolnoma prilagoditi. Le na ta način bo uspeh celotnega postopka zdravljenja zagotovljen. Po samem postopku ko se zobozdravnik specialist odloči za kiretaža, nas čaka tudi kontrola vsake tri mesece.

Da bi preprečili nastanek gingivitisa je potrebno redno in temeljito čiščenje in vzdrževanje ustne higiene. Zobe je potrebno nitkati in čistiti dvakrat dnevno in enkrat letno obiskati ustnega higienika.

kiretaž