Kakšen je strošek izgradnje sončne elektrarne?

Če se sprašujete, kakšen je strošek izgradnje sončne elektrarne, odgovor ne more biti enoznačen, ker ni mogoče prevideti vseh situacij vnaprej. Če hočete dobiti odgovor na to vprašanje, je potrebno imeti kar nekaj podatkov, na podlagi katerih se izračuna dejanski končni strošek izgradnje sončne elektrarne za vaše potrebe. V stroške sodijo ureditev dokumentacije, plačilo taks, nabava materiala, izdelava same elektrarne in priklop v javni električni sistem, če imate to možnost. Zakaj je to dobro? Predvsem zato, ker vam priklop v javni sistem začetni strošek bistveno zmanjša, lahko tudi za 20 tisoč evrov, če pridobite eko subvencijo državnega sklada.

strošek izgradnje sončne elektrarne

Strošek izgradnje sončne elektrarne je odvisen od naslednjih elementov:

  • velikosti sončne elektrarne,
  • kakovosti panelov,
  • zapletenosti izgradnje elektrarne na strehi ali v okolici,
  • morebitnih posegov v okolje kot je sečnja dreves,
  • koliko boste naredili sami oziroma ali je elektrarna na ključ,
  • ali boste pridobili subvencijo.

Strošek izgradnje sončne elektrarne glede na velikosti elektrarne se metri po tem, koliko imate v stavbi električnih porabnikov in katere vrste so. ali spadajo med velike ali  majhne porabnike električne energije. To vam lahko izračuna strokovnjak glede na vaše podatke, kaj sedaj uporabljate lai kaj boste v prihodnje imeli.

V primeru, da bi radi kaj tudi zaslužili s sončno elektrarno, potem je nujno, da poveste koliko in na podlagi tega se izračunal, kako velika mora biti elektrarna, a bo proizvajala višek električne energije, ki jo boste oddajali v sistem. Ko ne boste imeli dovolj energije, jo boste črpali iz sistema in razlika se obračunava vam v prid, če boste oddali več energije, kot ste jo pocepali  iz sistema. To je super, ker ne morete imeti lastnih akumulatorjev oziroma baterij, ki bi hranile odvečno električno energijo, ker nimajo še tako sposobnih izumljenih, bo pa ti gotovo v prihodnosti praksa. Vaš končni strošek izgradnje sončne elektrarne se lahko izračuna na podlagi teh parametrov precej natančno.