Kakovostni nadstreški

Dobri nadstreški lahko zelo vplivajo na lepši izgled objekta. Pri tem moramo biti previdni, da izberemo pravilen nadstrešek, ki bo prave oblike za naše potrebe in bo narejen iz kvalitetnega materiala. Danes so najpogosteje kakovostni nadstreški izdelani iz železa, ki nam zagotavlja, da bo nadstrešek dobro služil svoji funkciji.

nadstreski

Kje vse uporabljamo nadstreške?

Nadstreški se uporabljajo za zaščito avtomobila, postavimo jih lahko pred vhodom v hišo ali stanovanje, nad zunanja stopnišča, nad terase in balkone in še za ostale podobne namene.

Nadstreški – postopek izdelave

Pomembno je, da pred izdelavo nadstreška najprej izračunamo statiko (nosilnost konstrukcije), ker je zelo pomembno, da upoštevamo vremenske vplive (Pozimi se bo sneg nabiral na nadstrešku in moramo biti zagotovi, da konstrukcija ne bo popustila). Nadstreški nam ne koristijo, če se nam bodo podrli ob prvem snegu. Ko statik opravi svoje izračune, lahko na podlagi teh določimo kakšni naj bodo nosilni stebri in kritina ter izdelamo prve skice in načrte.

Pred montažo moramo imeti po načrtih narejene temelje za postavitev stebrov. Nadstreški so lahko odprtega ali zaprtega tipa, če so zaprti imamo na voljo različne materiale s katerimi jih lahko zapremo. Konstrukcijo na koncu še dodatno zaščitimo, pokrijemo in po želji lahko tudi pobarvamo.

Ko izbiramo kritino imamo na voljo več različnih materialov, ko enkrat izberemo material se moramo še odločiti, kakšnega vzorca, barve in debelina naj bo naša kritina. Pogosto se uporablja kritina Leksan, ker so lahki, enostavni za montažo in nezahteveni za vzdrževanje. Sicer pa nadstreški lahko uporabljajo kritine več vrst, na primer pločevina , steklo…

Odločiti se moramo še ali bo naš nadstrešek enokapni ali dvokapni. Enokapni so ponavadi manjši, medtem ko so dvokapni večji in pokrijejo večjo površino.

Načeloma se nam bolj splača kupiti kovinski nadstrešek, ker imajo daljšo življensko dobo in minimalno vzdrževanje v primerjavi z lesenim nadstreškom. Če si pa res želimo imeti leseni nadstrešek, pa ga seveda tudi lahko dobimo.