Alzheimerjeva bolezen: simptomi so znak, da bolnika odpeljete k zdravniku

Alzheimerjeva bolezen je oblika demence, pri čemer so prizadeti predvsem spomin, mišljenje in obnašanje. Simptomi Alzheimerjeve bolezni so lahko zelo različni, zato je pomembno, da jih čim več prepoznate, saj boste le tako lahko ustrezno in hitro ukrepali. Hitro ukrepanje ob prvih simptomih in posledično dokaj hitra obravnava pri zdravniku specialistu lahko prepreči prehitro napredovanje bolezni, s tem pa se bolniku in svojcem omogoči kakovostnejše življenje.

Alzheimerjeva bolezen – simptomi se od bolnika do bolnika razlikujejo, vseeno pa obstaja nekaj najpogostejših simptomov. Eden izmed najpogostejših, ki se običajno pojavi že v zgodnji fazi bolezni, je motnja spomina, sprva le kratkoročnega. Pri bolnikih lahko opazimo tudi zmedenost in motnjo ostalih kognitivnih funkcij, bolniki bodo večkrat spremenili razpoloženje in obnašanje. Oseba z Alzheimerjevo boleznijo lahko postane sumničava do stvari, dogodkov, celo do bližnjih oseb (okrivijo vas lahko npr., da ste jim namerno skrili zobno ščetko), dezorientirana, doživlja blodnje, pojavijo se lahko tudi težave pri govoru, požiranju, hoji in podobno. Izguba spomina je sicer značilna za staranje, saj se tudi naše možganske celice »starajo«, zato vsaka izguba spomina še ne pomeni demence, a če oseba pogosto pozablja zelo veliko stvari, jo vsekakor napotite k osebnemu zdravniku, ki bo znal pravilno ukrepati.

Alzheimerjeva bolezen simptomi

Alzheimerjeva bolezen je oblika demence, pri čemer so prizadeti predvsem spomin, mišljenje in obnašanje.

Alzheimerjeva bolezen zaenkrat še ne pozna zdravila, zdravniki lahko z različnimi terapijami in ostalimi metodami zgolj ublažijo oz. upočasnijo simptome ter tako podaljšujejo kakovost življenja bolnika in svojcev. Bolniki se običajno sploh ne zavedajo, da je z njimi kaj narobe, zato pa je bolezen toliko bolj očitna svojcem, ki običajno veliko bolj trpijo, ko gledajo, kaj se dogaja z njim ljubo osebo, kot pa bolnik sam.

Alzheimerjeva bolezen – simptomi so lahko različni in se ne pojavljajo pri vseh ljudeh enako. Vsekakor morate osebo, za katero sumite, da bi lahko trpela za to boleznijo čim prej odpeljati k zdravniku, saj lahko le hitro zdravljenje prepreči prehitro napredovanje bolezni. Zdravila zaenkrat še ni, zdravniki lahko le lajšajo oz. upočasnijo simptome bolezni.