5 dejstev o beljenju zob

V tem članku vam želimo predstaviti ključne resnice o beljenju zob. Tako se boste pred postopkom beljenja zob natančno seznanili z nekaterimi najbolj pogostimi razmišljanji, ki krožijo med ljudmi. Na zobozdravstvenem portalu eZobozdravnik vedo o tem veliko, saj imajo na temo beljenje zob napisan zelo dolg članek. Na njihovi spletni strani najdete še veliko drugih dobrih člankov na temo zobozdravstva, implantologije, ortodontije in zobne protetike.

Beljenje zob

Ker pa je ta članek namenjen tematiki beljenja zob, verjamemo, da vas trenutno najbolj zanima beljenje zob. Zato poglejmo, o katerih mitih se največkrat govori.

  1. Zobje absorbirajo – res je, zobje so kot gobe, saj so sestavljene iz posebnih por. Zato tudi barvila, ki jih vsebuje nekatera hrana in pijača, prodrejo skozi te pore in zabarvajo zob. Tudi kajenje ni nedolžno in ravno tako porumeni notranjost zob. Teh snovi se s ščetkanjem ne da odstraniti, ravno tako ne z zobnimi pastami, ki s svojimi abrazivnimi delci očistijo le zunanjost zob.
  2. Zobje se z beljenjem poškodujejo – res je, zobje in dlesni se z nestrokovnim beljenjem lahko poškodujejo. Tudi vsi zobozdravniki niso navdušeni nad posvetlitvijo z beljenjem zob, ker menijo, da belilni geli, ki prodirajo skozi zobno sklenino lahko »poškodujejo« zob. Toda te teze ne potrjuje nobena študija. Je pa vsekakor treba izvajati beljenje zob zgolj pri zobozdravnikih, ki bodo poskrbeli za najvišjo stopnjo varnosti.
  3. Občutljivost po beljenju zob – Več kot polovica ljudi ima velikokrat občutljive zobe tudi brez beljenja zob. Razlog za to je v genetiki, ki povzroči, da imajo zobje tanko sklenino ali majhne nevidne razpoke. Med postopkom beljenja je normalno, da se pojavi preobčutljivost, saj se začasno spremni njihova sposobnost zaščite zobnega živca. Ta občutljivost v dnevu ali dveh izgine, sploh če uporabimo zaščitne fluoride po beljenju.
  4. Beljenje zob ni primerno za vsakega – Kljub temu da si vsak želi lepe svetle zobe, to ni vedno mogoče. Če imate na zobeh zobne luske, če ste manjkajoče zobe nadomestili z zobno krono, implantatom, zobnim mostičkom ali inlayem oziroma onlayem, potem beljenje zob ni ravno primerno za vas. Umetnih materialov se namreč ne da posvetliti, zato bi z beljenjem izgled vaših zob namesto izboljšali, popolnoma uničili.
  5. Beljenje zob ni trajno – Vsi zobje niso popolnoma beli in to je genetsko določeno. Gre za različne odtenke zob vse od svetle do temne. Zobozdravnik vidne madeže in zobni kamen s površine zob odstrani s peskanjem in ultrazvočnim čistilnikom, notranje madeže pa z beljenjem zob. Toda nikoli ne veste, kakšen bo nov izgled zob, dokler tega ne poskusite. Doseženo belino zob je treba vzdrževati tako, da se izogibate kajenju in hrani ter pijači in z rednim posvetljevanjem zob.