3D print je hiter in cenovno ugodne za makete in modele

3D print je tisk v plasteh, zato natisnite, kar želite. Tiskate lahko modele, skulpture, makete, različne dele za stroje in podobno. Vse, kar ima neko obliko. 3D print ima to prednost, da lahko natisne katero koli obliko izjemno natančno in hitro, pri tem pa uporabi lahko različne materiale za tisk. Tovrstni tisk je lahko za majhne stvari ali celo za hiše, vendar gre za drugačne tiskalnike, ki so veliki kot žerjavi. Tovrstne tisk pa je dosti cenejši, kot če bi dali izdelati maketo ali model drugemu podjetju s klasičnimi tehnologijami, ki so bile do zdaj znane.

 3D print

3D print se je že precej uveljavil zadnje desetletje in je postal zelo dostopen. Nekateri imajo tovrstne tiskalnike kar v pisarnah ali tovarnah, če dosti tiskajo modele ali rezervne kose za svoje proizvode. Če nimate toliko za natisniti, potem je seveda smiselno, da vam vašo idejo in kreacijo natisnejo profesionalci s svojimi tiskalniki, saj z njimi znajo res dobro ravnati in jih imajo različne z različnimi materiali. Nekateri pa zaradi tega, ker nimajo prostora in volje se s tem ukvarjati, dajo vso proizvodnjo natisniti profesionalcem. 3D print je danes res izjemno dostopen cenovno pa tudi časovno, ker dobite tak print v kratkem času.

Za 3D print je najprej treba narediti natančno in pravilno risbo v pravem merilu, da se jo pošlje tiskalniku, ki potem po tej risbi tiska plast za plastjo. Risbo lahko izrišete sami ali pa jo izriše strokovnjak za tovrstni tisk. Tiska tako, da te plasti materiala nalaga eno na drugo in tako nastane oblika, ki ste si jo zamislili. Tak tiskalnik ne zna natisniti le hrane, vse ostalo pa lahko. Na izbiro niso le različni materiali, iz katerih se tiska, ampak so na izbiro tudi različne barve teh materialov, kar seveda tak tisk naredi še bolj uporaben. Velja preizkusiti in gotovo boste presenečeni.